Program 2021

Po letu koronskega premora se v središče Novega mesta vrača tradicionalni festival Teden kultur. Doživite utrip in vzdušje različnih dežel, ne da bi odpotovali! Privoščite si kulturne in kulinarične užitke: koncerti, svetovna kulinarika, lutke, živa knjižnica … Letos smo sicer krajši (le dva dni), a zato nič manj zabavni in odštekani. Se vidimo na Glavnem trgu!

Vstop na vse dogodke je prost. Obiskovalci, upoštevajte aktualne epidemiološke ukrepe.


Petek, 17. 9. 2021

Sejem
ŽUR VSEH KULTUR

16.00 – 20.00 | Glavni trg (v primeru dežja: odpade oz. se del sejma preseli v Qlandio)

!!! Zaradi dežja sejma na novomeškem Glavnem trgu ne bo oz. se bo del programa, predvsem kulinarični, preselil pod streho novomeške Qlandie. Se vidimo v nakupovalnem središču Supernova Qlandia od 16. ure naprej, kjer bodo na pokušino venezuelske, afganistanske, albanske in še kakšne dobrote, poskrbeli pa bomo tudi za del spremljevalnega kulturnega programa: nastopili bodo otroci, tam bo klapa Castel Nouvo iz Hercegnovega, striparji bodo v živo prikazali svoje veščine in risali po željah obiskovalcev, zaplesala bo Danijela Hočevar iz Venezuele, na voljo bo poslikava obraza za najmlajše itd.!!!

Svetovna kulinarika, koncerti, ples, poslikave obrazov, stojnice in čudesa različnih kultur

Doživite utrip različnih kultur – od Balkana do Južne Amerike – spoznajte njihovo kulinariko, sprehodite se med stojnicami, zaplešite in zapojte z njimi! Ker več je kultur, večji je žur!

Med drugim vas čakajo:
prava bosanska kava, ki jo popijete iz filđana v dobri družbi okoli sinije
– mednarodna izmenjava oblačil + zbiranje odsluženih škatlic za CD-je – prinesite svoja ohranjena oblačila, ki jih ne potrebujete več, in jih zamenjajte za druga (več).
– kolo sreče: preverite, koliko veste o evropskih državah, in si prislužite praktične nagrade
– zapišite svoje ime v korejščini, preverite, kako vam pristoji njihovo tradicionalno oblačilo hanbok
– delavnice kaligrafije, taichija, poslikave obraza …
– oglejte si in s svojimi predlogi sodelujte pri nastajanju stripa v živo
– zaplešite z venezulesko profesionalno plesalko salse
… in še in še


Sobota, 18. 9. 2021

(Ne)navadni pogovori
ŽIVA KNJIŽNICA

10.00 – 13.00 | Glavni trg (v primeru dežja: prostori Knjižnice Mirana Jarca)

Namesto knjig si za 15-minutni klepet ‘izposodite’ sogovornike z (ne)navadnimi usodami

Podobna je običajni knjižnici, le da so ‘knjige’ v njej ljudje z (ne)navadnimi usodami. ‘Izposodte’ si sogovornike z izkušnjo vojne, muslimanko, budistično spotonico, venezuelsko Slovenko, Albanko, prostovoljca, Rominjo, begunca … in preverite, kaj (o njih) drži in kaj ne.

Svojo “knjigo” (ali več njih) si lahko tudi rezervirate in se tako izognete čakanju, če bo ob vašem obisku zasedena: s kom bi se radi pogovorili in ob kateri uri, sporočite na drpdnm@gmail.com.


Sobota, 18. 9. 2021

Lutkovna predstava
O BELEM MUCKU, KI JE BIL ČISTO ČRN

Lutkovno gledališče FRU-FRU, Društvo Hiša otrok in umetnosti | 30 min
11.00 | Glavni trg (v primeru dežja: atrij Knjižnice Mirana Jarca

Igriva in humorna zgodba najmlajše uči sprejemanja raznolikosti in spoštovanja

V družini Belimuc so bili od nekdaj vsi beli in zdaj pričakujejo nov naraščaj. Ko zaslišijo nežno mijavkanje, pa osuplo obstojijo, saj je med samimi majhnimi belimi kepicami drobna črna glavica.

Primerno za otroke od 2. do 6. leta starosti.


Sobota, 18. 9. 2021

Koncert
LAS CUERDAS
19.00 | Glavni trg (v primeru dežja: Kulturni center Janeza Trdine)

Argentinsko-kubansko-slovenska zasedba, ki naredi totalen žur

Reggae, ska, rock, rap in latino so zvrsti, iz katerih črpa svoj navdih skupina Las Cuerdas. Njeni člani prihajajo iz Argentine, Kube in iz Slovenije. Zasedba deluje že več let in je nastopila na številnih festivalih, odlikuje pa jo močna pihalna sekcija.

Zasedba: Lazaro Amed Hierrezuelo Zumeta (vokal), Pablo Vitali (kitara), Pavel Čebašek (bobni), Leon Slabe (trobenta), Uroš Zupan (bas) in Erik Marenče (klaviature).