Dobro leto »Vamo tamo – s tabo!« dogodivščin

Z marcem smo na Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto uspešno zaključili projekt Vamo tamo – s tabo!, s katerim smo več kot 50 someščanov_k naučili, kako napisati scenarij za video prispevke, kako jih dobro posneti, ustrezno osvetliti in ozvočiti, kako nadgraditi v postprodukciji, objaviti na Youtube kanalu in ustrezno promovirati. Skratka, pomagali osvojiti tista znanja, ki jim bodo v poklicih prihodnosti zagotovo prišla prav, če ne že ob prijavah na zaposlitvene oglase, ko delodajalci vse pogosteje prosijo za kratke video predstavitve kandidatov_tk.

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto si že dobrih 30 let prizadeva za vključujočo in odprto družbo za vse, predvsem s podporo ranljivih skupin. Na Dolenjskem mednje sodijo tudi pripadniki različnih etničnih skupin, za katere so v društvu organizirali vrsto usposabljanj v okviru projekta Vamo tamo – s tabo!, ki sta ga soofinacirala Ministrstvo za kulturo in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Projekt je trajal od oktobra 2021 do 1. marca letos, njegov namen pa je bil izboljšati zaposljivost omenjenih skupin s pomočjo krepitve veščin za produkcijo avdiovizualnih vsebin.

Usposabljanje je potekalo v treh sklopih, na katerih so se udeleženci učili, kako ustvarjati priljubljene, viralne video vsebine od začetka (pisanje scenarija, snemanje, igra), preko postprodukcije (montaža, oblikovanje) do lansiranja na splet in promocije, pri čemer so ideje in vsebino ves čas črpali iz značilnosti svojih kultur.

Vamo tamo – s tabo! usposabljanja je uspešno zaključilo 54 tečajnikov_ic. Med njimi so tudi takšni, ki so začeli svojo vlogersko pot in odprili svoj Youtube kanal.

Na društvu smo s projektom zaposlili priseljenko, kot koordinatorko projekta.

»Ko si prvič soočen s tako velikim projektom, bi mogoče najraje pobegnil, a hkrati je to velik izziv, ki sem ga z veseljem sprejela. Ekipa DRPD mi je nenehno stala ob strani, naučila sem se toliko novega, ne le glede videoprodukcije, ampak tudi same koordinacije projekta, dela s skupinami, komunikacije z zunanjimi izvajalci in sofinancerji, itd., da težko vse naštejem. Se pa že veselim novih izzivov, ki se jih zaradi te izkušnje lahko lotim precej bolj samozavestno,« je dejala Milica Tanasković.

Poleg predavanj so udeleženci svoje zamisli in (nova) znanja preizkusili tudi v praksi, in sicer ob (so)ustvarjanju oddaj za Youtube kanal Vamo tamo – s tabo!. Na omenjenem kanalu voditelja v 3-5 minutnih »oddajah« drug drugemu pripravljata različne izzive, ki na zabaven način predstavljajo medkulturne razlike in hkrati širijo slogan društva, da »več je kultur, večji je žur«. V oddajah pogosto gostita tudi druge predstavnike_ce etničnih skupin, ki na sproščen način predstavijo svojo kulturo in talente ter se tako predstavijo lokalni in širši skupnosti. Tečajniki so v sklopu usposabljanja sodelovali pri pisanju scenarijev, snemanju, montaži in promociji oddaj, nekateri so v oddajah tudi nastopali kot gostje. Oddaje so na ogled na društevenem Youtube kanalu Vamo tamo, ki je v tem času pridobil več kot 350 naročnikov, posamično oddajo pa si je ogledalo od tri do osem tisoč ljudi.

Vabljeni k ogledu fotografij z naših srečanj.

Več o začetku projekta in tečaju lahko preberete na spodnjih povezavah:

VAMO TAMO – S TABO!

Vamo tamo – s tabo! tečaj

Prijave na tečaj – zaključeno