Program 2023 – za odrasle

ponedeljek, 12. junij

delavnica latinskoameriških plesov
SOLO LATINO

mentorica Daniela Hočevar
18.30-20.00 | JSKD (Kulturni center Janeza Trdine)

Bi se radi naučili latinskoameriških plesov? Na delavnici Solo latino se bomo učili salso, bachato, merengue, cumbio, kizombo, cha cha cha, salsaton in reggaeton. Ne potrebujete plesnega partnerja! Solo latino je kombinacija vseh najbolj priljubljenih latino plesov. Sestavili bomo enostavne kombinacije korakov in gibov ter pustili telesu in duši, da uživata v ritmu latinskoameriške glasbe.
Foto: arhiv DRPD, Arabeska

00

torek, 13. junij 

ŽIVA KNJIŽNICA
9.00-13.00 | atrij Hiše kulinarike, Glavni trg (v primeru dežja: banketna dvorana Hiše kulinarike)

Živa knjižnica je podobna običajni knjižnici, le da so ‘knjige’ v njej ljudje z (ne)navadnimi usodami in osebnimi okoliščinami. Za 30-minutni klepet si lahko ‘izposodite’ osebo, ki dela z odvisniki, veganko, prostovoljko in spremljevalko žalujočih in umirajočih, geja kristjana in teologa, begunca iz Ukrajine, osebo, ki je izgubila vid… in preverite, kaj drži in kaj ne.

Foto: Boštjan Pucelj

00

sreda, 14. junij

plesno-glasbeni večer
LA PLACE. Variacije na Telo, Ritem, Glas

Kolektiv Diaspora & Harmelogic
20.00 | Galerija Dolenjskega muzeja

Trg (La Place) je preizpraševanje odnosov, ki se vzpostavljajo med posamezniki, med kulturami, med preteklostjo in sedanjostjo. Je izraz našega upanja po združitvi in razumevanju raznolikosti, je klic po spoštljivi komunikaciji in harmoničnemu sobivanju, je to k čemer stremimo: k  prihodnosti zgrajeni na razumevanju. Umetnost je po našem mnenju eden izmed načinov, ki kaže kako lahko sobivajo raznoliki izrazi in s svojim univerzalnim jezikom presega meje, delitve ter nesoglasja spremeni v novo melodijo/ sozvočje.

Trg ponuja priložnost, da se zavemo, da so naše resnice le majhen delček mozaika, ki kreira naš planet, da presežemo ozkoglednost in ponudimo priložnost soobstoju. Namen predstave je vzbuditi razmišljanje o moči sodelovanja in o tem, koliko nam potrpežljivost in želja po sprejemanju sočloveka odpira možnosti, da sebe mislimo drugače, se obogatimo in spoznavamo.

Avtorici projekta: Dalanda Diallo in Maša Kagao Knez
Avtorja glasbe: Kristijan Korat in Damir Mazrek (duo Harmelogic)
Oblikovanje svetlobe: Danilo Pečar
Styling: Jelena Proković
Nastopajoči/ soustvarjalci predstave
Glasbenika: Kristijan Korat in Damir Mazrek
Plesalci: Željko Božić, Dalanda Diallo, Miha Furlan, Jan Marolt, Maša Kagao Knez
Pevki: Irena Yebuah Tiran, Leticia Slapnik Yebuah

Foto: Saša Huzjak

00

četrtek, 15. junij

koncert
PROJEKT SEVDAH: AIDA ČORBADŽIĆ IN DUO ARITMIJA

20.00 | Muzejski vrtovi (v primeru dežja: Galerija Dolenjskega muzeja)

Kitarski duo Aritmija in prvakinja sarajevske opere Aida Čorbadžić imajo že dolgo zgodovino sodelovanja, tokrat pa se bodo prvič predstavili s celovečernim programom sevdalink! Poleg sevdalink v avtorskih aranžmajih glasbenikov, ki vpletajo elemete različnih glasbenih zvrsti, kot so rock, flamenco in jazz, bomo lahko slišali tudi avtorske skladbe z zadnjega albuma dua Aritmija, ustvarjene v world music stilu, ki prepleta zgoraj omenjene stile z izročilom balkanske ljudske glasbe.
Foto: osebni arhiv

00

petek, 16. junij

kulturinarika
ŽUR VSEH KULTUR

17.00-20.00 | Glavni trg (v primeru dežja: Supernova Novo mesto, bivša Qlandia)

Vrhunec festivala predstavlja Žur vseh kultur, ki vam med drugim ponuja kuhinje sveta in pester kulturni program. Na pisanem zaključku Tedna kultur se bodo s kulinariko, glasbo in plesom predstavile kulture, ki že leta bogatijo življenje Novega mesta, od bošnjaške, srbske, hrvaške, makedonske in albanske do venezuelske, ukrajinske ipd. Za vrhunski glasbeni zaključek pa bodo med drugimi poskrbeli tolkalna skupina Muvaruvagruva, Špela Cesar, Talia in Jernej Zoran, Bort Ross in Tretji kanu.
Foto: Boštjan Pucelj