Vamo tamo – s tabo!

Brezplačen tečaj za »video in content creatorje« (vsebine za YouTube in družbena omrežja). Namenjen je vsem, ki ste starejši od 15 let.

Na tečaju boste izboljšali svoje znanje pri izdelavi filmčkov za YouTube, Instagram, TikTok. Izkušeni mentorji vas bodo učili o scenografiji, režiji, snemanju, postavitvi lučk, zvoku, montaži, obdelavi fotografij, promociji na družbenih omrežjih itd. Izvedeli boste, kaj je dober kader, kako na posneto vpliva pravilno postavljena luč, kam dati mikrofon, kako prepričljivo igrati, kako dobro zmontirati posneto in kako dobiti čim več všečkov, sledilcev in tudi kakega sponzorja!

Po uspešno opravljenem tečaju boste usposobljeni za samostojno izdelavo video vsebin.

Potekalo bo od marca do decembra s premorom med poletnim časom (julija in avgusta predavanj ne bo).

TEČAJ POTEKA V TREH SKLOPIH

Sklop 1 – PRODUKCIJA:

Sklop traja 100 ur.

Mentorji: Andrej Srebrnjak, Matic Strgar, Vanja Šepec, Katja Lenart *

 • Scenarij: kako do ideje, struktura zgodbe, struktura karakterja, programi za pisanje scenarija, izhajati iz sebe in to dati v zgodbo
 • Režija: delo z igralci, interpretacija scenarija, vizualizacija scenarija, storybook / izgled videa, delo s tehnično ekipo
 • Igralec/nastop pred kamero: dikcija, drža, gibanje pred kamero, zakonitosti nastopanja, glas in govor v odnosu do mikrofona, samopočutje in trema, zbranost
 • Snemanje: kako deluje kamera, upravljanje s kamero na setu, kadriranje, kompozicija
 • Osvetlitev: svetloba in spoznavanje delovanja luči, osvetljevanje igralcev
 • Ton: spoznavanje snemanja zvoka, pregled mikrofonov in naprav na setu, monitoring, povezava s kamero

  Predavanja: Skupina 1 – petek
  Skupina 2 – sobota
  Skupina 3 – sobota


Sklop 2 – POSTPRODUKCIJA:

Sklop traja 100 ur.

Mentor: Matic Strgar

 • Montaža: osnove montaže, spoznavanje s programi in uvoz datotek, časovnice, tranzicija, cuts, color grading, urejanje audio posnetkov, končna montaža, tehnike izvoza datotek, priprava za youtube
 • Obdelava slik: photoshop, urejanje slik, retuširanja slik
 • Obdelava gibljivih grafik: oblikovanje, grafike v videu, pasice, naslovi, priprava grafik za video, oblikovanje v Photoshopu, oblikovanje pasic, naslovov, osnove animacije in spoznavanje Adobe After Effectsa

  Predavanja: ponedeljek


Sklop 3 – SPLETNA PROMOCIJA PRODUKTA IN FUNDRAISING:

Sklop traja 50 ur.

Mentor: Nika Medved in Livija Rojc Štremfelj

 • Spoznavanje z družbenimi omrežji: vrste in njihova vloga, zakonitosti delovanja omrežij in smiselnost uporabe različnih vrst promocije na vsakem izmed njih
 • Oglaševanje: oglaševalske platforme, zakonitosti in algoritmi, promocijske strategije, izvedba, spremljanje analitike, prilagajanje strategije
 • Tekstopisje: zakonitosti dobrih promocijskih sporočil, kombinacija z vizualnimi elementi, pomen verodostojnosti
 • Fundraising: oblike in način pridobivanja sredstev, priprava načrta zbiranja sredstev

  Prvo srečanje 4. 5. ob 17. uri.
  Predavanja: vsak drugi torek

Ob koncu tečaja udelženci prejmejo potrdilo o zaključenem usposabljanju.

!!! Učili se boste na čisto pravem setu za snemanje, kjer sicer poteka snemanje epizod za YT kanal Vamo tamo*. Spoznali boste celotno ekipo in se ji lahko čez čas pridružili kot ustvarjalci. Ali pa boste delali čisto svoje izdelke – po želji !!!

*MENTORJI:

Andrej Srebrnjak je po študiju na Inštitutu in akademiji za multimedije odšel v Veliko Britanijo, kjer je bil eden izmed ključnih članov podjetja Wailing Banshee v Basingstroku, ki velja za največje podjetje na svetu v izdelavi t. i. stock videov oziroma kratkih vsakdanjih videoposnetkov. Po vrnitvi v Slovenijo je postal samostojni podjetnik in kot soustvarjalec sodeloval pri priznanem dokumentarno-fikcijskem filmu Houston, imamo problem (2016) režiserja Žige Virca, ki je prejel več nagrad.  V letu 2019 je začel z režijo kratkega filma Lepo te je bilo (s)poznati. Njegov pečat je viden tudi v svetu glasbene videoprodukcije, kjer se je kot režiser podpisal pod videospote.

Matic Strgar je video specialist in grafični oblikovalec pri Agencija 101, d. o. o. Diplomiral in magistriral je na Naravoslovnotehniški fakulteti (NTF) Univerze v Ljubljani, smer grafične in interaktivne komunikacije. Med drugim je leta 2019 dobil 2. nagrado na natečaju mladih in kreativnih upov, ki ga je razpisala Oglaševalska zbornica Slovenije. Za njim je več deset reklamnih izdelkov za številne naročnike.

Vanja Šepec (Unicasting) od leta 2006. vodi oz organizira avdicije za nastope v reklamah, serijah, videospotih, dokumentarnih filmih in celovečernih filmih. Sodelovala je pri nastajanju slovenskih celovečernih filmov Srečen za umret, Orkester, Izbrisana, slovenskih mladinskih oz družinskih filmov Julija in Alfa Romeo, Košarkar naj bo 1, Košarkar naj bo 2, Pojdi z mano, Gajin svet 2. Sodeluje tudi pri iskanju nastopajočih v filmih tujih produkcij. Njeno delo in delo Unicasting ekipe je vidno v več kot štiristotih posnetih reklamah za tuje in slovenske naročnike.

Katja Lenart (LenArt Production) je strokovnjakinja za komunikacije, z dolgoletno kariero pred in za kamero (RTVSLO, Vest.si… ). V vlogi televizijske voditeljice se je prvič preizkusila že leta 2007, na RTVSLO, v otroški oddaji Šport Špas, do leta 2009 pa je bila aktivna tudi na spletnem mediju Vest.si, kjer je vodila informativno oddajo Vesti na Vesti in glasbeno oddajo Švic Mikrofona. Zadnjih 12 let je živela v Ugandi, kjer je učila nastopanja pred kamero in digitalno opismenjevanje s poudarkom na uporabi pametnih telefonov za kreiranje vizualnih vsebin.

Nika Medved deluje na področju digitalnega marketinga od leta 2009. Leta 2011 je ustanovila agencijo Ideaz. Podjetje domačim in tujim naročnikom pomaga pri spletnem nastopu, ki vključuje digitalno strategijo, spletno oglaševanje, družbena omrežja, oblikovanje in informatiko. So Googlov partner s certifikatom, prejeli pa so tudi prestižno nagrado Google All Stars za najuspešnejšo Google AdWords agencijo v Sloveniji. Predavateljica predaja znanje s področja najnovejših smernic v digitalu, učinkovite uporabe Instagrama, Facebooka in Googla, s poudarkom na prepoznavnosti blagovne znamke in povezovanju s kupci. Nika je pomagala pripraviti študijski program za izpopolnjevanje na področju strokovnega izobraževanja (projekt PINPIU – predmet Digitalne vsebine).

Livija Rojc Štremfelj je po izobrazbi profesorica angleščine in španščine ter magistra menedžmenta neprofitnih organizacij. Že 23 let se ukvarja s pridobivanjem sredstev v različnih neprofitnih organizacijah. Izkušnje si je pridobila pri delu v humanitarnih, kulturnih, mladinskih, športnih in izobraževalnih organizacijah. Je certificirana vodja zbiranja sredstev pri mednarodni organizaciji CFRE International in delegatka za Slovenijo v European Fundraising Association. Je tudi članica European Research Network on Philanthropy in Social Value International. Predava ob različnih priložnostih (vaje iz fundraisinga kot asistentka pri predmetu Menedžment neprofitnih organizacij na Ekonomski fakulteti, Kongres humanitarnih organizacij Slovenije, International Business School, Srečanje zbirateljev sredstev, …).

* Če vas zanima, kako poteka snemanje ter kakšne izzive pripravljamo, nam sledite na naših profilih na FB, IG: Vamo tamo – s tabo ter na TikToku: Vamo_tamo_s_tabo.

Vamo tamo – s tabo! sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.