V Novem mestu na ogled 5 filmov z letošnjega Festivala migrantskega filma

Danes se v Ljubljani začenja Festival migrantskega filma, ki ga že osmo leto zapored prireja Slovenska filantropija. Končal se bo 20. junija, na ta dan pa bomo v Novem mestu predvajali izbor petih filmov in s tem obeležili svetovni dan beguncev. Več o celotnem festivalu si lahko preberete na njihovi domači spletni strani http://www.fmf-slovenija.si.

V Novem mestu bomo predvajali:

Daleč od obale / Lejos de la orilla, Javier Sanz, Španija, 2015, dokumentarni film, 60 min

Film presega okvire običajnega prikaza potovanja ljudi, ki se borijo, da dosežejo svoje cilje. Mariama, Amadou, Abdoulaye in Rahisy so postavljeni vsak v svoje osebno okolje, ki odraža njihova prizadevanja in ovire. Skozi mozaično pripoved nas film popelje na junaška potovanja ljudi, ki si prizadevajo izpolniti sanje kljub težavam, s katerimi se srečujejo v življenju. Je zgodba o premagovanju ovir, ljubezni in dostojanstvu.

Življenje čaka: Referendum in upor v Zahodni Sahari / Life is Waiting: Referendum and Resistance in Western Sahara, Iara Lee, Zahodna Sahara/ZDA/Španija, 2015, dokumentarni film, 58 min

Zahodna Sahara 40 let po tem, ko so jo španski vladarji zapustili, ostaja zadnja kolonija v Afriki. Ljudstvo Sahrawi še naprej živi pod okupacijo maroških oboroženih sil, več deset tisoč pa jih je pobegnilo v sosednjo Alžirijo, kjer je v taboriščih še danes več kot 125.000 beguncev. Film prikazuje gibanje mladih aktivistov, ki zahtevajo že davno obljubljeni referendum o neodvisnosti ter se s kreativnim nenasilnim uporom neumorno borijo proti vsakdanjemu nasilju pod okupacijo.

Bežno srečanje / Ships Passing in the Night, Elisabeth Zwimpfer, Nemčija, 2016, animirani film, 12 min

Malaika živi v Evropi, Pombalo v Afriki. Ona zbira naplavljene predmete, on lovi ribe. Ko mreže ostanejo prazne, ker so njegove vode izropale velike evropske ribiške ladje, se odpravi v Evropo. Po težkem potovanju na obali Evrope sreča Malaiko. A srečanje je bežno, ker ga oblasti pridržijo in prisilno deportirajo.

Moč izbire / Facing the road, Viviana Corvaia, Laura Pasini, Dārta Vijgrieze, Slovenija, 2016, kratki dokumentarni film, 10 min

Boj za prepričanja zahteva trdne odločitve. Poleg tega je za soočanje s posledicami, ki nam lahko spremenijo življenje, potreben nepredstavljiv pogum. Hakim Asnabla iz Maroka je odrasel v veri v svobodo, demokracijo in enakost. Zaradi teh prepričanj se je priključil študentskemu gibanju, ki se je zavzemalo za brezplačno izobraževanje, zaradi česar so mu bile odvzete državljanske pravice in je dvakrat pristal v zaporu. Novo življenje je našel v Sloveniji. Film je nastal v okviru projekta Obrazi ulice – Digitalne zgodbe v mladinskem delu z ranljivimi skupinami. Produkcija Zavod APIS.

Belle ville / Belle ville – 벨빌, Won-hee Jung, Francija, 2016, igrani film, 26 min

V Parizu priseljena kitajsko-korejska delavka brez papirjev, čaka na sestro dvojčico, ki je na poti s Kitajske, s katero se namerava zamenjati. Vendar nič ne gre po načrtu.